Ker na današnjem svetu vlada prepričanje, da so za segrevanje krivi izpusti motornih vozil, pustimo omembe vreden vulkan, ki bruha cel teden dim. Potrebno je bilo zmanjšati izpušne pline, zato so se pametnjakoviči odločili, da namesto da gredo izpušni plini v zrak nazaj v motor.  To bi lahko primerjali, kot da nujno rabite zrak, pa vam en porine v usta cevko z co2. Za izvedbo tega je potreben EGR venti. EGR pomeni exhaust gas recirculation valve. Po večini je vgrajen v diesel motorjih.

Poznamo več krmiljen ventila. Starejši modeli imajo krmiljenje preko vakuma ( notri je mebrana , vakum pa dela črpalka za zrak) ali pa električno krmiljenje.

Ventil pod določenimi pogoji (obrati ,temp motorja) spušča smrdljive pline nazaj v motor. Teh plinov naj bi bilo okoli 10%. Posledica je večja poraba goriva, manjša moč motorja, ampak važno da je EKO!  Veliko se jih zato odloči za odstranitev ventila ali zaprtje cevi, če je to mogoče in ni spet na armaturi novoletna jelka 🙂

Če ga imamo notri ga je potrebno vsake toliko časa spucat. Drugače se lahko kmalu dogovorimo za kredit na NLB saj nov stane okoli 300 eur 🙂 Pri čiščenju pomaga tudi, da avto kdaj na polno stisnemo, kar naj ne bi bil problem 🙂

In lotil sem se ga da ga spucam. Po ugotovitvi, da je tole kar jeben projekt, mi je bilo kar malo žal 🙂 Ni bilo glih odšraufat 2 šraufa.

Problem je nastal v vsej dodatni opremi, ki jo ima avto. Namreč na kolektorju je tudi “bojler”, ki služi za hitro gretje kabine v mrzlih časih in hitrejše ogretje motorja, napolnjen z antifrizom. Pametni so pri toyoti si misliš, saj imajo izpušni plini temperaturo od 200 do 500  stopinj. Dokler ne ugotoviš, da je spet na 30 cm natlačeno 100 stvari in da ni prostora da bi kaj odšraufal :S Seveda je potrebna pazljivost pri demontaži delov in najman 5 kompletov gedor 🙂

odmontiran EGR

odmontiran EGR

Pogled na motorni prostor zgleda takole:

Čiščenja sem se lotil s olfa nožem in gravirnikom s krtačo ter krpo. Seveda je potem dobro spihat z kompresorjem. Preverimo da so površine lepe in da tesni, saj drugače lahko spušča pline v motor cel čas :S

Po uspešnem čiščenju očistimo, še cevi na kolektorju. Pomembno je da prah posesamo, da ne gre v motor, saj ga nočemo poškodovati.

Nato pa je potrebno sestavit zadevo. Tu je najbolše pravilo: Kakor je šlo narazen gre skupaj 🙂

Čiščenje na toyotinem dizlu se kar zavleče, zaradi kompliciranega sistema okoli in natlačenosti delov. Trajalo je 2 uri.  Pri Oplu 2.0 dti npr traja 10 min.

Naslednjič ga mogoče odstranim, ko preverim kako to vpliva na delovanje motornega računalnika. Ker neumnosti v avtu res ne potrebujem in me briga za izpuh plinov, dokler pakistanci kurijo premog za pogon vlakov!!!